L’Abri’s Minimal Montreal Duplex Puts Natural Light Front and Centre

L’Abri’s Minimal Montreal Duplex Puts Natural Light Front and Centre

Montreal design studio L’Abri transforms a series of Plateau apartments into a minimalist, light-filled home.

From the outside, ’s Rivard renovation looks like any other duplex in Montreal’s Plateau neighbourhood. It’s clad in red brick, with a modest second-story balcony hanging above the street. Around back, a spiral staircase doubles as a fire exit. It conforms to the region’s standard typology: low-rise residences constructed in the early 20th Century, built for working-class families, students and, eventually, the city’s creative community.

L’Abri, of course, had no desire to alter the Plateau streetscape. The local design studio believes that “quality architecture respects its context and environment.” But behind the duplex’s walls, it’s a different story.

L'Abri's renovation of a Plateau house in Montreal.

L’Abri’s five-person team was tasked with converting the duplex, which was previously divided into several apartments, into a single-family dwelling. So it decluttered the space: upon entering the house, visitors are greeted with one continuous room that spans from street to backyard.The kitchen is positioned at the centre of the floor plan, and flanked by a dining area and an open wooden staircase.

L'Abri's kitchen renovation for a house in Montreal's Plateau neighbourhood.

With polished concrete floors, blond wood accents and white cabinetry, the space is minimal – aggressively minimal, perhaps. That’s intentional, as L’Abri prioritized one feature in this renovation: natural light.

L'Abri used a slatted wooden wall and bench to allow sunlight in.

L’Abri planned the interior spaces around the “true focal element” of the home: a skylight that hovers directly over the kitchen, filling both the first and second floor with sunlight. Many of the home’s accents are used to maximize natural light: at ground level, for example, a living room is separated by a slatted wall divider/bench.

A skylight is the central feature of L'Abri's renovation.

At the top of the stairs the second storey is linked by a slatted footbridge rimmed with a white steel handrail, allowing light to filter downwards. The bridge connects the upper floor’s three bedrooms and two bathrooms.

A slatted footbridge allows light to filter below.

The master bedroom and its ensuite bathroom further extend L’Abri’s obsession with light. Occupying the full width of the building, the room features 10-foot ceilings and a doorway connecting to a balcony. A frosted glass wall carves a walk-in closet out of an otherwise open bedroom – but still allows the sun to filter through.

A frosted glass partition separates a walk-in closet from the master bedroom.

The ensuite bathroom repeats the house’s central motif: aside from a golden light fixture, everything here is white. In a not-so-surprising (but no less delightful) touch, a skylight is installed above the glass-enclosed shower. It’s minimal, to be certain, but a firm reminder that natural light never goes out of style.

L'Abri placed a skylight above the shower.

 

A word from our sponsors

A word from our sponsors