AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
264
Current Issue

June 2018

#264
June 2018

Discover why privacy zones are prevailing in contemporary offices, see how a former boiler house became a cutting-edge atelier in the Netherlands and visit one Vancouver architect’s super-efficient backyard studio.

Lifting the courthouse two metres above street level addresses privacy concerns. Vertical incisions create interior courtyards.

At the Palace of Justice Courthouse in Córdoba, Spain, a perforated facade draws influence from ancient Arabic motifs.

Córdoba, Spain, is steeped in ancient Arabic architecture, and the city’s new Palace of Justice courthouse manages to both reference its historic surroundings and add a contemporary vernacular to the landscape. The complex’s outward appearance was informed by a need for security and privacy – the 48,000-square-metre building contains courtrooms, judges’ chambers, private offices and a prison – but, as a public centre, it also needed to be open and inviting.

To help mitigate solar heat gain in a city that sees summer temperatures reach 37 degrees Celsius, white was chosen for the concrete panels.

To address the dual interests, Dutch firm worked with engineers at Ayesa to devise a cladding system of matte white, glass-reinforced concrete distinguished by perforations and embossments. “A lot of design tricks went into these,” says associate partner Nuno Fontarra of the seemingly random motifs. Forty patterns, influenced by those found on historic mosques in the city, are repeated in different orientations across 1,200 pre-cast panels fabricated by Prehorquisa.

Gold-finished aluminum screens front the windows that face interior courtyards. The metal gives contrast to the matte white concrete.

The cut-outs filter light into the interior, but, from the street, views are effectively concealed. “It’s a very urban site; the neighbours are very close,” notes Fontarra. Far from imposing, the facade has a delicate, lace-like appearance that lends a rejuvenating presence to the blocks of housing that encircle it.

This story was taken from the June 2018 issue of Karno.in.ua. Buy a copy of the issue , or subscribe .

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
best-cooler.reviews

http://best-cooler.reviews/