AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
AZURE - June 2019 - The Workspace Issue - Cover

Get the Magazine

“It was a ballet of boxes,” quipped Antoine Santiard, one of three architects who worked on the Hypernuit project, in which a 62-square-metre office space in Paris was assembled almost entirely from custom-made containers. It was the type of original solution that could only come from an unconventional brief: how to design a layout for a collective of creative types who wanted to feel together but keep their autonomous identities. And, who also needed a multifunctional space that could simultaneously store and show off the photography that united them together.

Naturally, the budget for the start-up agency was tight. But at least the space was raw, oriented lengthwise and facing out to the street. So for H2O Architectes, installing full-length windows was an easy first step. Santiard and his colleagues Charlotte Hubert and Jean-Jacques Hubert initially proposed three “scenarios” before settling on the modular arrangement. It consists consisting of five workstations configured with a surfeit of boxes to accommodate computer servers, portfolios, books and other office needs.

While the workstations are fixed, all the peripheral boxes can be easily moved and restacked for gatherings. The walls have been lined with panels that maintain a consistent line within the stations while allowing artwork to be mounted and removed without damage. Meanwhile, the back corner of the space has been allocated to a meeting room separated by a glass wall and sliding screen. There is also a well-concealed kitchenette.

Everything exists in a neutral palette of white and grey laminate with a matching polished concrete floor. Santiard explains that the white interior boxes enhance the lightness of the space and encourage personalization from staffers. While the office was completed in three months, at a cost of just $85,000, it mostly came together in the final four days when all 81 boxes arrived from the millworking shop.

The project represents a “mise-en-interieur” where, as Santiard notes, an endless variety of assemblages allows for a versatile, layered space. Already, he has returned to host exhibitions only to find the cubbies filled with books and art lining the walls. And he seems pleased: “You can already see how they have appropriated the space; each has made it their own.”

AZURE is an independent magazine working to bring you the best in design, architecture and interiors. We rely on advertising revenue to support the creative content on our site. Please consider whitelisting our site in your settings, or pausing your adblocker while stopping by.
складные велосипеды